Op donderdag 22 juni 2017 vond de allereerste Raad van Kinderen Awardshow plaats in het Concertgebouw te Amsterdam. Uit meer dan 40 inzendingen zijn negen finalisten geselecteerd, waarop kinderen uit heel Nederland tot 21 juni konden stemmen. De awards zijn uitgereikt samen met Prinses Laurentien, de initiatiefnemer van de Raad van Kinderen.

Al sinds 2010 werken Raden van Kinderen en organisaties samen om ervoor te zorgen dat de adviezen van kinderen structureel worden meegenomen in de besluitvorming. Inmiddels hebben zo’n 70 organisaties in het Koninkrijk der Nederlanden – van supermarktketens tot gemeenten, van verzekeraars tot goede doelen – een Raad van Kinderen (een initiatief van Missing Chapter).

Dit jaar maakten organisaties en hun Raden van Kinderen voor het eerst samen een jaarverslag: de logische volgende stap in de missie om kinderen blijvend te betrekken in besluitvorming die tenslotte hún toekomst betreft. Niet alleen laat een organisatie in dit document zien wat er is besproken in de dialoog, zij toont ook aan haar stakeholders wat er gedaan is met de adviezen van de kinderen.

Tijdens de awardshow zijn drie awards uitgereikt: De TOP Award gewonnen door Center Parcs, de Buzz Award gewonnen door TUI en de Innovation Award gewonnen door Lidl Nederland. Daarnaast werden er ook twee Unexpected Awards uitgereikt aan Interpolis en Essent.
De awardshow werd gepresenteerd door Nicolette van Dam en Lars Westra (10). In de zaal zaten ruim 450 genodigden, een mix van CEO’s, bestuurders, besluitvormers, opinieleiders en natuurlijk de kinderen van verschillende scholen die betrokken zijn. Daarnaast was er ook een delegatie aanwezig vanuit Caribisch Nederland.

Mede op initiatief van een aantal CEO’s en ambassadeurs van de Raad van Kinderen-community werd – als volgende stap in de missie om van kinderinclusiviteit het nieuwe normaal te maken – tijdens de Awardshow het plan voor een Nationale Raad van Kinderen onthuld. De Nationale Raad van Kinderen wordt opgericht in het schooljaar van 2017-2018 en gaat het nieuwe kabinet gevraagd en ongevraagd van adviezen voorzien.

Voor de award uitreiking produceerde Starsound Productions verschillende producties waaronder, de openingsfilm, de nominatiefilms, verschillende animaties en een spannende making of film.